ATEX

Voor klussen in ruimtes waar explosie gevaar heerst, is speciaal materiaal nodig; ATEX-gecertificeerd materiaal. In dit artikel vindt u een aantal do's en don'ts voor het uitkiezen van het juiste materiaal.

Bij opdrachten in explosiegevaarlijke ruimtes moet de voorbereiding goed uitgedacht zijn. De juiste mensen moeten de juiste opleiding hebben, de juiste veiligheidsmaatregelen moeten getroffen zijn en het juiste materiaal moet aanwezig zijn. Een veel gemaakte fout is het kiezen van materiaal waar simpelweg een “Ex-label” op geplaatst is. Gezien de risico’s is het handig om iets verder te kijken. Over de keuze van het materiaal hebben wij een aantal aandachtspunten opgesteld waar op gelet moet worden.


 • Laag Voltage

Voor het onwenselijke geval dat er een fout optreedt met de elektriciteit, is het aan te raden om apparatuur met een laag voltage te gebruiken. Door apparatuur met een spanning van 110 VAC of 230 VAC kan elektrocutie fataal zijn. Het gebruik van apparatuur met spanningen lager dan 50 VAC is dus –per definitie- veiliger dan apparatuur met hogere voltages.

 • Mobiele/verplaatsbare ATEX-apparatuur

Als er expliciet “Portable equipment” wordt vermeld op een product, zullen er zelden gebruiksvoorwaarden gesteld zijn. Indien het product geen “Portable equipment” is, zullen er waarschijnlijk wél eisen gesteld worden aan het gebruik. Een voorbeeld hiervan is dat bepaalde producten volledig ontkoppelt moeten worden voordat deze verplaatst mogen worden. Dit maakt het product eerder “verplaatsbaar” dan “mobiel”. Zowel mobiele, als transporteerbare ATEX-gecertificeerde producten zijn voorzien verschillende karakteristieken. Het is van groot belang om deze karakteristieken mee te nemen in de planning uw klus.

 • Licht

Aangezien de meeste explosiegevaarlijke ruimtes afgesloten zijn van zonlicht, is goede verlichting essentieel. In een explosiegevaarrijke omgeving is veel licht niet zozeer van belang. Het is hierbij vaak belangrijker om de juiste licht-temperatuur, de juiste invalshoek en lichtkleur te zoeken. Dit is niet alleen in het belang van uw ogen, maar ook om de explosieveiligheid te waarborgen. De krachtige LEDs die vandaag de dag geproduceerd worden kunnen een ontsteking veroorzaken als deze niet ontworpen zijn om dit tegen te gaan. U kunt de juiste LEDs herkennen aan de letters “op is”, inherently safe optical radiation, die op het ATEX-certificaat vermeldt staan. 

 • Emergency function

Sommige ATEX apparaten zijn voorzien van een noodgevallen functie, of Emergency Function (EM-function). Dit houdt in dat de lamp ingeschakeld wordt zodra de stroomtoevoer uitvalt. Bij bepaalde klussen kan dit van groot belang zijn. Denk aan een stroomuitval terwijl er binnenin een olietank aan boord gewerkt wordt, dan komt het goed van pas om te zien waar u naartoe moet.

 • ATEX-zonering

Explosie gevaarlijke ruimtes komen in vele soorten en maten. Om duidelijkheid te scheppen in het soort gevaar dat er heerst, zijn ATEX-zones in klasses ingedeeld. ATEX-gecertificeerde producten zijn ook ingedeeld in deze klasses op basis van de getroffen veilgheidsmaatregelen. Om ervoor te zorgen dat u de juiste producten in huis haalt, is het dus van belang om de juiste ATEX-certificering te kiezen. 


Wilt u meer te weten komen over ATEX-zonering:    http://www.euronorm.net/

Bekijk de ATEX lampen van Elfa in onze webcatalogus:    http://webcatalogus.elfa.nl/

Lees het originele artikel van Tuomas Seilo:    https://www.linkedin.com/tuomas-seilo/

Switch Language ▾
Elfa Benelux
Elfa UK
English
Elfa DE
Deutsch

Voordelen van Elfa

 • Ruim 100 jaar ervaring
 • Altijd een oplossing,
  maatwerk mogelijk
 • Alle grote merken
 • In-house productie op drie locaties
 • ISO 9001 & 14001 gecertificeerd

Contact

Hoofdkantoor Elfa Nederland:
Elfa Elementenfabriek bv
Madridstraat 5-7
1175 RK  Amsterdam (Lijnden)
T: +31 (0)20 643 69 72
F: +31 (0)20 643 90 73
E: [email protected]

Alle contactgegevens >