100 Jaar Geschiedenis


Elfa is een familiebedrijf met een rijke geschiedenis. Meer dan 100 jaar geleden ontstaan als fabriek in bruinsteenbatterijen en platte metalen zaklantaarns. Inmiddels een groothandel met klanten en een netwerk van gespecialiseerde fabrikanten van over de hele wereld.

 

 

Elfa; een zelfstandige fabriek van batterijen en zaklantaarns

Elfa Elementenfabriek B.V. was tot in de Tweede Wereldoorlog een zelfstandige fabriek in Amsterdam waar elementbatterijen werden vervaardigd, als ook reguliere bruinsteenbatterijen en platte metalen zaklantaarns. Het familiebedrijf telde eind jaren dertig 121 werknemers. In de oorlog is de fabriek bewust in brand gestoken om aan levering aan de bezetter te ontkomen.

 

 

Elfa wordt groothandel

Direct na de oorlog is Elfa opnieuw van start gegaan; niet langer als fabriek, maar als groothandel in batterijen en lantaarns. Het assortiment is in de loop der jaren uitgebreid en omvat nu uiteindelijk feitelijk alle A-merken in batterijen en licht. Op basis van de expertise die nog altijd binnen het bedrijf aanwezig is en de vraag uit de markt zijn in 1995 weer eigen assemblagefaciliteiten gerealiseerd. Daarmee werd het mogelijk maatwerk te leveren.

 

Nieuwe locatie in Amsterdam

Door haar enorme assortiment en de toenemende vraag naar maatwerk zag Elfa zich in 2004 genoodzaakt nieuwe huisvesting te zoeken. Het betrok de huidige locatie in Amsterdam (Lijnden, bij Schiphol). Een modern en zeer bereikbaar pand met unieke inrichting en een ruim en efficiƫnt magazijn. Vanuit hier heeft Elfa een volgende stap gemaakt. Sinds 2006 fungeert Elfa steeds meer als importeur in plaats van distributeur en groothandel en heeft daarmee een unieke marktpositie ingenomen. Elfa is (exclusief) importeur geworden van batterijmerken als Renata, Tadiran, Fiamm, Saft, Duracell, Procell en Mastervolt. Daarmee heeft Elfa een exclusief en bovenal extreem breed assortiment dat niet in onderlinge concurrentie staat en dat mag uniek genoemd worden.

 

 

Elfa gaat naar de UK

De Engelse markt is een interessante en grote markt voor Elfa. Daarom heeft het bedrijf, dat in meer buitenlanden actief is, in 2014 een eigen sales office geopend in Leicester (Mid-Lands). Elfa kan veel betekenen voor afnemers en relaties in Engeland omdat het exclusief importeur is voor een aantal interessante merken. Deze merken zijn nu ook voor de UK bereikbaar. Met name voor het geavanceerde werklicht van het Duitse Seto dat Elfa hier aanbiedt aan bijvoorbeeld nooddiensten, is enorm veel belangstelling. Het UK-kantoor van Elfa is voornamelijk gericht op verkoop en in mindere mate op productontwikkeling. Alle backoffice-activiteiten vinden uit efficiencyoverwegingen overigens plaats in Nederland. We zien bij Elfa UK een gestage, mooie groei.

 

De toekomst

Elfa heeft meer toekomst dan geschiedenis. Want de ambitie van Elfa is duidelijk. Het wil een koppositie in nemen als de belangrijkste strategische zakenpartner door het leveren van draagbare energie- en verlichtingsoplossingen die de beste zijn op hun gebied. Zo wil Elfa het zakelijk succes van haar relaties stimuleren en ondersteuning aanbieden voor duurzame groei. Daarbij biedt Elfa niet alleen haar eigen expertise aan, maar heeft het ook toegang tot een uitgebreid netwerk van gespecialiseerde fabrikanten; zowel nationaal als internationaal.

 

 

Inschrijven voor de nieuwsbrief: